20+0, idag eller igår!? Olika överallt;) Hihi

Såhär står de om V.21www.niomanader.se sidan som jag tar min info ifrån:)
Bebisen: Nu är barnet ca 25 cm långt och cirka 380 gram tungt. Det har fortfarande gott om plats att röra sig fritt i din livmoder och kan sparka högt upp pch långt ner. Ibland kanske du inte känner något alls och då sparkar bebisen säkerligen in mot ryggen på dig. Födelsedatum kan fastslås med en veckas felmarginal åt vart håll mot bakgrund av huvudets storlek, som är cirka 5 cm i diameter. På flickor formas vagina, och äggstockarna innehåller redan över sex miljoner ägg. Innan hon blir fruktbar kommer antalet att vara reducerat till 3-400 ägg. På pojkar är pungen fortfarande tom.

Och här nedan kommer jag att skriva om de andra veckorna, som redan varit.. Om de e ngn som e intresserad, annars e de ju bara att skita i att läsa;)

Vecka 20
Du: Kanske känner du dig trött och orkeslös? Du kan behöva lite extra järn. Prata med din barnmorska.
Fostret: Barnet mäter nu cirka 23 cm och väger ca 260-300 gram. Din barnmorska kan nu avlyssna hjärtljuden med en doppler.
Vecka 19
Du: Ungefär nu brukar man ha vant sig vid graviditeten och sluppit illamående etc, men en graviditet är unik - liksom du - och alla upplever graviditet olika. Inget är rätt eller fel. En del upplever ryggont och foglossning. Kanske drömmer du mer livligt nu för tiden? Det är också vanligt att man blir mer emotionell ungefär nu vilket kan få oväntade känslor att komma upp till ytan.
Fostret: Längd omkring 20 cm och vikt knappt 250 g. Anlagen till mjölktänderna är färdiga och bakom dem bildas redan anlagen till vuxentänderna.
Vecka 18
Du: Om du är förstföderska kanske du kan känna de första rörelserna nu. Men det är inte ovanligt eller konstigt om det dröjer ytterligare ett par veckor.
Fostret: Det ofödda barnet är nu cirka 18-19 cm långt och väger ca 170 gram. Fostret övar matsmältnings- och utsöndringsprocesserna genom att svälja fostervatten och låta det gå ut via urinblåsan. Tungan har redan fått smaklökar och fostret kan reagera på fostervattnets smak.
Vecka 17
Du: För många börjar magen synas ordentligt nu. Men det är väldigt individuellt och om din mage inte syns så ska du inte oroa dig - den kommer.
Fostret: Barnet är ca 17 cm långt och väger ca. 135 gram. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Det bildas ett värmereglerande fettlager på ytan av fostret som kallas vernix.
Vecka 16
Fostret: Barnet mäter 14-16 cm och väger knappt 110 g och växer fortfarande snabbt där det flyter i fostervattnet. Fostersäcken innehåller ca 1,8 dl fostervatten efter 16 veckor. Naglarna på fingrarna utvecklas och ögonen, näsan och öronen är välformade. Skelettet hårdnar och blir mer förbenat. Hörseln är nu skarp och även fast ögonen fortfarande är slutna kan fostret kan skilja på ljus och mörker. Kroppen täcks av ett fint, dunigt lagunohår. Fortplantningsorganen fortsätter utvecklas och någonstans mellan vecka 16-17 kan man urskilja penis eller vagina. Fostret kan nu utföra mer komplicerade rörelser såsom att ta tag om navelsträngen, suga på sina fingrar och anlägga komplicerade ansiktsuttryck.
Vecka 15
Fostret: Nu är barnet är ca 13 cm långt och väger ungefär 80 gram. Huden är tunn och genomskinlig och blodkärlen syns tydligt. Fastän öronen inte är helt klara kan din bebis nu uppfatta ljud.
Vecka 14
Fostret: Fostret är nu ca 11 cm lång och väger ca. 60 g. Det får all sin näring från den färdigbildade moderkakan. Ögonen kommer att ligga på ansiktets framsida, öronen placeras riktigt, näsan blir mer markant och det allra första håret syns.
Vecka 13
Du: Mot slutet av tredje månaden har livmodern trängt upp ur bäckenet och in i bukhålan. En erfaren barnmorska kan kanske känna den precis ovanför blygdbenet, men det är inte ovanligt att det dröjer ännu ett tag innan den känns tydligt. Illamåendet, kräkningarna och tröttheten avtar normalt runt vecka 13 men du kan fortfarande känna mer eller mindre för vissa födoämnen. En del omföderskor kan känna av fostrets rörelser, men det är väldigt ovanligt.
Fostret: Alla organ har nu bildats och nu återstår finjusteringar. Fostret kan fortfarande inte överleva utanför livmodern då organen inte är mogna. Mognaden sker under resten av graviditeten. Nu ska ditt barn växa till sig för att klara livet utanför livmodern. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen, kan även snurra runt. Fostret är ca 9 cm långt och väger ca 20-35 gram.
Vecka 12
Fostret: Fostret väger ca 9-13 gram och är ca 7 cm långt. Lungorna är nu klara men omogna, bukspottkörteln fungerar och producerar insulin och fostret svarar på yttre stimulans med sparkar som du fortfarande inte kan känna.
Vecka 11
Fostret: Fostret är ca 4,5-6 cm långt. Huvudet utgör nu den största delen av kroppen och utvecklingen går från huvudet och nedåt. Läpparna rör sig, pannan rynkar sig och och huvudet vrider sig. Könsorganen är färdiga på insidan.
Vecka 10
Du: Din trötthet, och eventuellt illamående och kräkningar, kanske avtar men du känner säkert ett större behov av att kissa.
Fostret: Nu är embryostadiet förbi. Barnets mänskliga drag är fullt framträdande, fingrarna och tårna syns och njurarna producerar urin. Vid tio veckor är fostret ca 2,5 cm långt och väger ca 8 gram. Fostret rör sig försiktigt för att träna musklerna, fast det är alldeles för tidigt för dig att känna något ännu, och börjar kunna ändra läge i livmodern.
Vecka 9
Embryot: Medan menstuationen uteblir utvecklar embryots ansikte mer och mer mänskliga anletsdrag samtidigt som bålen förlängs och och blir rakare. Den embryotiska svansen, en rest från djurlivet, förkortas och försvinner. Fostret reagerar på beröring och känseln utvecklas.
Vecka 8
Embryot: Vid åtta veckor är embryot ca 13-15 mm långt, ungefär som ett hallon. Det ligger inneslutet i de membran som redan innehåller fostervattnet. Nu är det 10 000 gånger större än den enda befruktade cellen var 42 dagar tidigare. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad, och ansiktet antar klart mänskliga drag eftersom både överläppen, nästippen skapas samt att man kan se ögonlock.
Vecka 7
Du: För vissa så kommer nu de typiska graviditetssymptomen såsom illamående, kräkningar och trötthet fram på riktigt. Om du inte känner av dessa symptom - ingen fara. Det finns många som inte påverkas lika hårt av graviditetshormonerna, det är också helt normalt.
Embryot: Embryot växer med ca 1 mm per dygn och i slutet av vecka 7 är de ca 10-13 mm långt. Varje minut bildas det 100 000 nya nervceller. Hjärnan börjar dela sig i två halvor, ansiktet tar form och ögonen ses som fördjupningar på var sin sida av fostrets huvud. Embryot kan reflexmässigt röra armarna man kan ibland med hjälp av vaginalt ultraljud se att fostret rör sig med små, små rörelser.
Vecka 6
Du: De ökade kraven på cirkulationen kan göra dig andfådd och det ökade blodflödet genom njurarna gör att du måste kissa oftare. Moderkakshormonerna påverkar matsmältningssystemet och kan ge illamående eller förstoppning. Dina tarmar svullnar och du kan både känna dig gravid, samt se gravid ut. Graviditetens krav och den, för vissa, minskade aptiten kan göra dig extremt trött.
Embryot: Bebisen har huvud, bål och anlag till hjärna. Små armknoppar sticker ut på sidorna. Ögon- och öronanlagen syns och hela embryot är ca 3-5 mm. I hjärtat bildas en skiljevägg och man kan nu, med lite tur, se hjärtslagen mde hjälv av vaginalt ultraljud.
Vecka 5
Du: Menstruationen har uteblivit med god marginal och det är nu de flesta gör ett graviditetstest. Det är inte helt ovanligt att en del kvinnor blöder lite ungefär när mensen skulle ha kommit. Blödningen brukar dock vara mer sparsam.
Embryot: Mot slutet av veckan är embryot cirka 2 mm. Den inre cellklumpen bildar en platt skiva som består av tre cellager. Det yttre lagret kommer att utvecklas till hud, nervsystem, öron och ögon. Det mellersta lagret blir muskler, skelett, hjärta, njurar och könsorgan. Det inre lagret blir tarmar och matsmältningssystem, lungor och urinblåsa. Vid det här laget har embryot redan början till ett nervsystem, det rörformade hjärtat börjat slå och blodkärl kopplar det till moderkakan via navelsträngen.
Vecka 4
Du: Kan vara tröttare än vanligt och anar kanske redan att du är gravid, andra känner sig som vanligt och misstänker ingenting.
Embryot: Morulan, som är är cirka 0,2 mm i diameter, når någonstans mellan vecka 3 och fyra fram till livmodern och bäddar in sig i dess slemhinna. En del kvinnor upplever en sk nidationsblödning när detta sker, men det tycks vara relativt ovanligt. Cellbollen är knappt 1 mm stor och delningen går mycket fort. I slutet av veckan har morulan redan ett par tusen celler. En del av dessa ska bilda embryot, de andra bildar moderkakan. Fostervattnet börjar produceras och en fibrinpropp stänger hålet utifrån livmoderhålan.
Vecka 3
Du: Ca två timmar efter samlaget har sädescellerna nått de 17-18 cm fram till ägget. Befruktningen sker – du är med barn!
Embryot: 30 timmar efter samlaget börjar den första celldelningen. Det befruktade ägget, som fortfarande är inneslutet i ett gelatinartat hölje, delar sig om och om igen medan det färdas uppför äggledaren. På en vecka bildas en liten boll med ett hundratal celler. Bollen kallas morula vilket betyder litet mullbär och är 0.15 mm stor. Ungefär sju dagar efter befruktningen förlorar cellbollen sitt hölje och är nu redo för direktkontalt med livmodern.
Vecka 1-2
Du: Medicinska räknas din graviditet från senaste mensens första dag, dvs två veckor före befruktningen. Under vecka två mognar ägget i äggstocken och är vid veckans slut färdigt för ägglossning.
Embryot: Bebisen är alltså två veckor yngre än antal graviditetsveckor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0